Παράγουμε ένα προϊόν αναλλοίωτο, διατηρώντας όλα τα συστατικά του, το χρυσοπράσινο χρώμα του, το φρουτώδες άρωμα και τη γεύση του, εφαρμόζοντας τα διεθνή πρότυπα διασφάλισης ποιότητας των τροφίμων.
NTANELIS E. O.E. παραγωγή και την τυποποίηση παρθένου ελαιολάδου

         


επικοινωνήστε μαζι για τα προιοντα μας

 

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΕΛΙ

Το μέλι μας


Η μελισσοκομία στο μεσογειακό νησί της Κρήτης ξεκινά από τη Μινωική εποχή, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Οι μέλισσα και το μέλι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στους ελληνικούς μύθους, όπου η Μέλισσα έχει το πρόσωπο της ιέρειας της Δήμητρας, της Θεάς της Γης.

 Σε έναν άλλο μύθο η μέλισσα είναι η αδελφή της Αμάλθειας και προσφέρει το μέλι, το οποίο από κοινού με το γάλα της Αμάλθειας, έθρεψε το μωρό Δία, τον μετέπειτα πανίσχυρο πατέρα των Ολύμπιων Θεών. Το έμβλημα με τις μέλισσες του ανακτόρου των Μαλλίων όπως και τα πιθάρια της Κνωσσού, καταδεικνύουν τη σχέση της μέλισσας με το λαό της Κρήτης ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Περίπου 2.000 είδη φυτών βρίσκονται στο νησί και τα 160 από αυτά θεωρούνται ενδημικά. Ένα μεγάλο μέρος του εδάφους καλύπτεται από το μοναδικό μίγμα αρωματικών βοτάνων που οι μέλισσες γνωρίζουν να αξιοποιούν τόσο καλά.

Το κρητικό μέλι, διάσημο ακόμα και στον αρχαίο κόσμο, έχει ως κύριο συστατικό του το κρητικό θυμάρι (θυμαρόμελο). Η κύρια ποσότητα του διακινούμενου κρητικού μελιού είναι το φυσικό μίγμα πεύκου και θυμαριού, (πευκοθυμαρόμελο) που συλλέγεται τον Αύγουστο, όταν το όψιμο θυμάρι ακολουθείται αμέσως από μια μεγάλη ροή μελιτώματος στα γειτονικά πευκοδάση. Αυτό το φυσικό μίγμα θυμαριού, πεύκου και βοτάνων, ένας εκπληκτικός συνδυασμός γεύσεωνκαι αρωμάτων εκτός από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, έχει επιπλέον την ιδιότητα να αργεί πάρα πολύ να κρυσταλλώσει, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό στον καταναλωτή. Παράγονται επίσης μικρότερες ποσότητες μελιού πεύκου, πορτοκαλιάς, φασκομηλιάς, θρίμπας, έρεικα και μαλοτήρας (Τσάι του βουνού, Sideritis Syriaca).

Τα κύρια γνωρίσματα του κρητικού μελιού είναι το άρωμα, η γεύση και η παχυρευστότητά του και δε χρειάζεται να είναι κανείς σπουδαίος γευσιγνώστης για να ξεχωρίσει αν ένα μέλι είναι κρητικό, είναι είναι θυμάρι αυτό, είτε πευκοθυμαρόμελο ή πεύκο κλπ. Μερικές δοκιμές αρκούν για να καταγραφεί στη μνήμη μας το άρωμα και η γεύση, κάτι που γίνεται φανερό άλλωστε κι από την προτίμηση που δείχνουν στα κρητικά μέλια καταναλωτές από όλο τον κόσμο. Γενικά, το χρώμα του μελιού είναι χαρακτηριστικό της προέλευσής του και θεωρείται ένα από τα κύρια κριτήρια ποιότητας που επηρεάζει την προτίμηση του καταναλωτή. Τα σκοτεινόχρωμα μέλια, τα μέλια μελιττωμάτων, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και συνεπώς έχουν υψηλή θρεπτική αξία ενώ τα ανοιχτόχρωμα, τα ανθόμελα, έχουν ωραίο άρωμα και γεύση. 

Το θυμαρίσιο μέλι της Κρήτης έχει ένα σκούρο ξανθό, ελαφρά κοκκινωπό χρώμα σαν του κονιάκ, το πευκοθυμαρόμελο είναι αρκετά πιο σκούρο και το πεύκο σκοτεινόχρωμο. Το μέλι πορτοκαλιάς είναι ανοιχτόξανθο, πολύ ελαφρά χρωματισμένο, όπως και της φασκομηλιάς ενώ του έρεικα είναι σκούρο, παρ'ότι ανθόμελοΤα κύρια συστατικά του μελιού είναι: Νερό, φυσικά σάκχαρα. οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες... Μερικές από τις φυσικές ιδιότητες του μελιού είναι το ιξώδες το οποίο προσδιορίζει τη ρευστότητα, η υγροσκοπικότητα και η κρυστάλλωση. Η κρυστάλλωση, γνωστή λανθασμένα ως "ζαχάρωμα", είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου μελιού, που δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. ΤΟ θυμαρίσιο μέλι σε 6-18 μήνες θα κρυσταλλώσει, δεδομένου ότι δεν έχει θερμανθεί. 

Το μέλι πορτοκαλιάς, ερείκης και τα άλλα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε 1-4 μήνες. Όταν το μέλι κρυσταλλώνει είναι καλύτερο να αλειφθεί πάνω σε ψωμί.

 Η ρευστοποίησή του γίνεται σε μπαιν-μαρί, σε νερό θερμοκρασίας όχι ανώτερης των 40 βαθμών κελσίου ώστε να μη χάσει τη θρεπτική του αξία. Το μέλι του μελισσοκόμου μπαίνει στο βάζο ακατέργαστο, όπως εξάγεται από την κηρήθρα. Έχει απλώς περάσει μέσα από μια σήτα, δεν έχει θερμανθεί. Το ακατέργαστο μέλι, παραμένει αναλλοίωτο και διατηρεί τη θρεπτική του αξία για πάρα πολύ καιρό χωρίς να εφαρμόσουμε καμιά μέθοδο συντήρησης. 

Απλώς διατηρούμε το δοχείο ερμητικά κλειστό, αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και την τοποθέτηση κοντά σε θερμαντικές πηγές. Δεδομένου ότι το μέλι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, χρησιμοποιείται συχνά για να ανακουφίσει απ'τον πονόλαιμο και σε πληγές που αργούν να κλείσουν, ως κατάπλασμα. Βρίσκει πολλές ακόμη θεραπευτικές εφαρμογές για τις οποίες υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μέλι, παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων. Ασκεί ευεργετική δράση στην καρδιά και στο συκώτι, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου. Εϊναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταη της υγείας και έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση.

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλά (γλυκόζη και φρουκτόζη) και απορροφούνται αμέσως, γι'αυτό και το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για αθλητές, εγκύους, παιδιά, αρρώστους και για κάθε καταπονημένο οργανισμό. Το μέλι βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από τα συμπτώματα της μέθης. 

Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη και βοηθά όσους λόγω καθιστικής ζωής και διατροφής υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών, η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι. 

Το ίδιο πίστευε και ο Αριστοτέλης.